Islandshästen

En modig, stark och hållbar ridhäst med mycket gott lynne, en trygg familjehäst, en uthållig och pålitlig turhäst, en kraftfull samarbetsvillig tävlingshäst, en vacker rastypisk avelshäst, en fantastisk kamrat."

Oavsett vilken relation du har till islandshästen - delar du ett intresse och en passion med hundratusentals andra, inte bara i Sverige eller Norden, utan i världen.

Med rötter i vikingatiden

Islandshästen härstammar från de hästar som vikingarna tog med sig då de bosatte sig på Island för mer än 1100 år sedan. Naturen som hästen har levt i genom århundraden har gjort den stark och uthållig och har präglat den till att bli den robusta, arbetsvilliga och temperamentsfulla ridhäst vi har idag.

Tölt och pass gör islandshästen unik

Förutom de mer kända gångarterna skritt, trav och galopp behärskar islandshästen också tölt och pass. Tölt är en fyrtaktig gångart utan sväv, där hästen hela tiden har minst ett ben i marken. Pass är en tvåtaktig lateral gångart som vid tävling ska ha ett tydligt svävmoment. Talangen för de två "extra" gångarterna varierar. Några islandshästar föredrar trav, några tölt och andra kanske helst bara vill gå i pass - långsamt eller med god fart. Hästens anlag och hur den tränas avgör om det blir en fyrgångare, femgångare eller kanske en ren passhäst den kommer att användas som.

En mångsidig häst

Islandshästen är en häst som kan användas av alla i familjen. Några är lugnare och passar som famljehästar andra är känsligare och passar bäst för erfarna ryttare. Det finns alla typer av hästar lämpliga för skogsturer, distansridning och tävlingsbanan. Islandshästen utvecklas långsamt, vilket man bör ta hänsyn till vid inridning och träning. Å andra sidan håller en riktigt tränad häst ofta 15-20 år. Den äldsta islandshäst man med säkerhet känner till levde i Danmark och blev 57 år.